Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

TOP termékek

Cikkek

5 ok, miért fogyassz növényi fehérjét

GG
GG
2020.06.10 12:00
5 ok, miért fogyassz növényi fehérjét

Amint azt a The Game Changers című dokumentumfilmben bemutatott élsportolók példája és kutatási eredmények mutatják, több okból is megéri áttérni a főként növényi alapú étrendre nemcsak a sportolóknak!

Hanem bárkinek, akinek fontos a jó közérzet fenntartása, és aki jobban szeretne teljesíteni az élet minden területén.

De tulajdonképpen miért is? Lássunk erre vonatkozóan egy rövid összefoglalót.

 

 

 

1. A „KÖZVETÍTŐ” KIHAGYÁSA

     

          

Sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy az általuk elfogyasztott hús valójában csak „közvetítőnek” tekinthető, miután a legtöbb állat is növényi eredetű táplálékból nyeri a fehérjét, tekintve, hogy az összes fehérje növényekből származik. Tulajdonképpen a bolygó legnagyobb és legerősebb állatainak többsége (pl. az elefánt, az orrszarvú, a ló és a gorilla) növényevő, és több mint elegendő fehérjéhez jutnak ahhoz, hogy erős izomzatot építsenek, és fenntartsák a jó egészségi állapotukat. A növényi fehérje maximális hatékonysága a közvetítő kiiktatásával biztosítható.

 

2. A MEGFELELŐ MENNYISÉGŰ FEHÉRJEBEVITEL NEM IS OLYAN NEHÉZ

A közhiedelemmel ellentétben a húsfogyasztók és a vegetáriánusok tápanyagbevitelét összehasonlító legátfogóbb vizsgálat kimutatta, hogy egy átlagos vegetáriánus nemcsak hogy elegendő, hanem a szükségesnél 70%-kal több fehérjét fogyaszt. Sőt, a húsfogyasztók is a bevitt fehérje nagyjából felét növényi forrásból nyerik. Ez egyáltalán nem meglepő, ha belegondolunk, hogy egy mogyoróvajas szendvics körülbelül annyi fehérjét tartalmaz, mint 100 gramm marhahús vagy három nagyobb tojás.

 

3. A NÖVÉNYI FEHÉRJÉK TELJES ÉRTÉKŰEK

Sokan hiszik tévesen azt is, hogy a növényi fehérjeforrások nem „teljes értékűek”, mivel nem tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat, emiatt pedig azt gondolják, hogy a növényi fehérje nem olyan jó minőségű. Ez nyilvánvalóan nem igaz, hiszen minden egyes növényben megtalálható az összes esszenciális aminosav, változó arányban. Bár az igaz, hogy némelyik növényi élelmiszer bizonyos aminosavakból kevesebbet tartalmaz a többihez képest, de a szervezetünk a fehérjét aminosavakra bontja le, majd ezekből felépíti a megfelelő fehérjéket, amikor szükség van rájuk. Ez magyarázatot ad arra, hogy ha erősítésről és izomtömeg-növelésről van szó, a növényi és állati fehérjék összehasonlítására irányuló kutatások miért jutnak újra és újra arra az eredményre, hogy a megfelelő mennyiségű aminosavak elfogyasztása esetén lényegtelen, hogy azok milyen forrásból származnak.

 

4. JOBB A NÖVÉNYI FEHÉRJEFORRÁS

Az állatok nem elég, hogy csak fehérjeközvetítő szerepet töltenek be, ráadásul annak se túl jók, mivel a húsukra az általuk elfogyasztott növények legtöbb jótékony hatása – pl. magas rost- és antioxidáns-tartalom – már nem jellemző, ezenkívül a szennyező anyagok (pl. növényvédő szerek és higany) koncentrációja megnő, valamint gyulladást serkentő vegyületekkel dúsul fel. Mindez segít megérteni azt, hogy egyetlen hamburger elfogyasztása miért növeli kimutathatóan a gyulladást jelző markerek értékét 70%-kal, valamint miért rontja a véráramlást. A gyulladás és a rosszabb véráramlás nemcsak a rövid távú teljesítményre hat kedvezőtlenül, hanem idővel ennél is nagyobb problémákhoz vezet, ami a legtöbbször aztán szívbetegséget és különböző rákos megbetegedéseket okoz.

Míg az állatifehérje-fogyasztás megakadályoz minket abban, hogy jobban teljesítsünk, és a legjobb formánkat hozzuk, a növényifehérje-fogyasztás épp ellenkező hatással van, miután az tele van rostokkal, antioxidánsokkal és fitokemikáliákkal (pl. C-vitaminnal és karotinoidokkal), amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak, és javítják a véráramlást. Az állati eredetű élelmiszerekkel összehasonlítva a növények antioxidáns-tartalma átlagosan 64-szer magasabb. Még a jégsaláta is több antioxidánst tartalmaz, mint a lazac vagy a tojás. Ebből következően a növényi alapú étrendre való áttérés mindössze három hét alatt 29%-kal segíthet csökkenteni a gyulladást jelző markerek értékét.

 

5. AZ ELŐNYÖK TÚLMUTATNAK A TELJESÍTMÉNYNÖVEKEDÉSEN

Ahogy azt már eddig is több ezer élsportoló megtapasztalta, a növényi élelmiszerek nemcsak az optimális sportteljesítmény nyújtásához biztosítanak több mint elegendő mennyiségű fehérjét, hanem, úgy tűnik, azok fogyasztása egyértelmű előnyökkel is jár a sportolók számára. Ilyen előnyök a gyulladáscsökkentő hatás, a gyorsabb felépülés, a véráramlás javulása és a testzsír csökkenése. A növényi alapú étrendre átálló nem sportolóknak szintén csak az előnyükre válik, hogy a fehérjét növényi eredetű táplálékból nyerik, hiszen a legtöbb ember energikusabb szeretne lenne, emellett fájdalommentes életre és egészségesebb testösszetételre vágyik. És persze ne feledkezzünk meg a környezeti előnyökről se.

Forrás: gamechangersmovie.com

Fordítás: GymGuru