Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

TOP termékek

TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSOK

4 egészséges shake booster

GG
GG
2020.05.20 12:00
4 egészséges shake booster

Miért is fontos? A mikrotápanyagok mint például a vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az izmok növekedéséhez és sérüléseinek helyreállításához. Az edzések utáni étkezéssel izmaink gyorsan táplálékhoz jutnak, egy kitűnő shake pedig olyan nélkülözhetetlen tápanyagokat juttat a szervezetünkbe, amelyekhez más módon nem jutnánk hozzá.

Ha tudod mit adagolj a fehérjeporhoz, tökéletesen testreszabott shake-et készíthetsz, mely pontosan azt adja meg a testednek, amire szüksége van. Ismerkedj meg a legfontosabb fehérje shake kiegészítőkkel, amelyeket eddig valószínűleg nem használtál.

Az alábbi felsorolásból az is kiderül, miért is fontos a fogyasztásuk.

 

1. Kurkuma

A kurkumát bizonyított gyulladáscsökkentő hatása miatt, már régóta használják a hagyományos orvoslásban. Napjainkban kitüntetett helyen szerepel számos egészségügyi témával foglalkozó weboldalon.

A kurkuma hatóanyaga a kurkumin, mely megannyi tanulmány szerint gyulladásgátló hatású.[1] Bár ez a fényes, sárga fűszer számos délkelet-ázsiai ételben megtalálható, mennyisége nem éri el azt a dózist, amellyel jótékony hatását kifejthetné, ezért kívülről kell pótolni.

A shake-ed felturbózásához adj 1/2-1 teáskanál kurkumaport és egy csipet fekete borsot, majd keverd össze a többi hozzávalóval.  A feketeborsban található piperin segíti a kurkuma biológiai hasznosulását.

Shaker használata nélkül is kipróbálhatod az ízletes ’Kurkuma Latte’ receptet, mely elősegíti tested gyors regenerálódását egy-egy edzés után, ráadásul a megmaradt hideg kávédat is újrahasznosíthatod.

Kurkuma Latte

Szeretnél többet kihozni a reggeli kávédból? Ezzel a recepttel felhasználhatod a megmaradt kávét és energiával töltheted fel a tested. A kurkuma gyulladásgátló és antioxidáns összetevőket tartalmaz, a maca por hatékony energetizáló szer. A mandulatej tejmentes alapot ad ehhez, de tetszés szerint változtathatsz a tej fajtáján.

Előkészület: 3 perc

Főzési idő: 7 perc

Tálalás: 1 Latte egy adag

Hozzávalók

  • 1 csésze mandulatej
  • 1 teáskanál maca por
  • 1 teáskanál szűz kókuszolaj
  • 1teáskanál kurkuma
  • 1/4 teáskanál fahéj
  • 1 csipet fekete bors
  • Agávé az ízesítéshez

Elkészítés

  1. Tégy minden hozzávalót egy lábasba és forrald fel.
  2. Hagyd hűlni, majd tedd turmixgépbe, hogy elkeveredjenek a hozzávalók.


2. Baobab gyümölcs

A baobabot, az afrikai majomkenyérfa termését rendszeresen fogyasztják Afrikában és Ausztráliában. A citrusokhoz hasonló ízű gyümölcs bővelkedik C-vitaminban, antioxidánsokban, káliumban és vasban. Levelei gazdagok kálciumban és fehérjékben. Magjai sok zsírt és értékes rostokat tartalmaznak. A gyümölcs porrá őrölt változata az egész világon kapható.

A baobab terméséhez számos gyógyhatás fűződik. Fogyasztása teltségérzetet okoz, ezen kívül lassítja a cukor felszívódását a véráramba, így segíti elő a súlyfelesleg leadását.[2] Ez a déli féltekéről származó finomság számos előnyével rendkívüli módon fokozza a súlycsökkentő-shake-ek hatását. Adagold a baobab port a fehérje shake-hez, vagy próbáld ki a következő receptet.

Sárgarépás, narancsos baobab ital

Ez a kitűnő, antioxidánsokban gazdag narancsital bővelkedik tápanyagokban, és az íze is fenséges. A baobab por adagonként több antoxidánst tartalmaz, mint a kék áfonya, az acai bogyó és a goji bogyó; a sárgarépa és a narancs kiváló béta-karotin és C-vitamin források. A friss gyömbér segíti az emésztést, ráadásul életerővel tölti fel ezt az ízletes, négy komponensből álló italt. Ha nincs gyümölcscentrifugád, megteszi helyette egy nagy teljesítményű turmixgép is, a folyadék átszűréséhez pedig szükséged lesz egy szűrővászonra.

Előkészület:10 perc

Főzési idő: 0 perc

Tálalás: 1 pohár ital egy adag

Hozzávalók

  • 2 evőkanál baobab por
  • 4 nagy sárgarépa
  • 4 narancs
  • 1 kis darab (kb.2,5 cm) friss gyömbér

Elkészítés

  1. Mosd és tisztítsd meg a sárgarépát, hámozd meg a narancsot.
  2. Tedd a répákat, a narancsokat és a gyömbért a gyümölcscentrifugába, pépesítsd őket.
  3. Keverd a baobab port a gyümölcslébe.


3. Növényi alapú Omega-3

Az omega-3 zsírsavak kedvező hatásairól évek óta beszélnek a szakemberek, arról mégis kevés szó esik, hogy milyen forrásokból juthatunk hozzá. Az omega-3 hallatán egyből a halolaj jut az eszünkbe, miközben növényi alapú források is léteznek, amelyeket könnyebb beépítenünk a mindennapi étrendünkbe.

A lenmag zsírtartalma 42 százalék, ennek nagy része alfa-linolénsav (ALA) formájában van jelen, amely az omega-3 zsírsavak közé tartozik. Az ALA különösen jótékony hatással van a szervezetünkre, mérsékli a vér triglicerid szintjét és csökkenti a gyulladásokat, így veszi fel a harcot a szívbetegségek ellen. A hallal ellentétben, a lenmagnak igen magas az oldható és az oldhatatlan rosttartalma. Mivel ezek a hasznos anyagok a lenmag belsejében találhatók, ne egész lenmagot használj; őrölve, vagy olaj formájában, 1-2 teáskanállal tegyél a shake-be. Ha inkább rágcsálni szeretnél, válaszd a lassúfőző-edényben elkészíthető szuperélelmiszer fehérjeszeletet.

Szuperélelmiszer fehérjeszelet lassúfőző-edényben

A lenmagnak jelentős a rosttartalma, értékes tápanyagokat és zsírokat tartalmaz, így különösen egészséges összetevője lehet bármilyen süteménynek. Ezeket a ropogós, gluténmentes, házi készítésű fehérjeszeleteket a kesudióvaj, a zab és a növényi fehérjék teszik igazán ízletessé. Add még hozzá a szuperételnek számító kékáfonyát, kakaóbabot és fahéjat is. Fogyasztásával sokat tehetsz egészséged megőrzéséért, céljaid megvalósításáért.

Előkészület: 35 perc

Főzési idő: 2 óra

Tálalás: egy adagból 16 szelet lesz

Hozzávalók

  • 2 evőkanál lenmagliszt, 5 evőkanál meleg víz, 1 evőkanál agávé
  • 2/3 csésze (kb.egy egész) összetört banán, 1/4 csésze kókuszdió cukor
  • 1/4 csésze cukormentes, vaníliás mandulatej
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 csésze zabpehely
  • 2/3 csésze zabliszt
  • 1/3 csésze növényi fehérjepor
  • 1/2 evőkanál fahéj
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/4 teáskanál só
  • 1/3 csésze szárított kékáfonya
  • 1/4 csésze kakaóbab
  • 1/4 csésze aprított, pirított kesudió

Elkészítés

  1. Keverd össze a lenmaglisztet a meleg vízzel, majd dermeszd 20 percig a fagyasztóban.
  2. Kend be a lassúfőző-edényt kókuszdió olajjal vagy fújd be olajspray-vel, béleld ki sütőpapírral, hagyd, hogy túllógjon a papír, így könnyedén kiveheted majd a süteményt a formából.
  3. Rakd a kesudióvajat és az agávét egy nagy tálba, majd tedd be a mikrohullámú sütőbe 1 percre, ezután keverd addig, míg krémes állagot kapsz.
  4. Tedd a kesudióvajas keverékbe az összetört banánt, a kókuszdió cukrot, a mandulatejet, a vaníliakivonatot, a hideg lenmaglisztet, majd alaposan dolgozd össze
  5. Egy külön tálba tedd a zabot, a zablisztet, a fehérjeport, a fahéjat, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót, majd ezt az elegyet öntsd bele a kesudióvajas keverékbe együtt a szárított kékáfonyával, a kakaóbabbal, az aprított kesudióval. Addig keverd, amíg egyenletesen elkeverednek az összetevők.
  6. Tedd a tésztát a lassúfőző-edénybe és terítsd szét egyenletesen. Kb.2-3 óra alatt süsd mindkét oldalát barnára, tűpróbáig: a sütemény közepébe szúrt fogvájóra ne ragadjon rá a tészta. Elkészítés után várj, amíg lehűl, majd szeleteld fel.

 

4. Prebiotikumok

A prebiotikus élelmi rost nem emészthető élelmiszer-összetevő, serkenti a probiotikumok szaporodását. Mivel a probiotikumok támogatják a bélbaktériumokat, a prebiotikumok beillesztése az étrendbe kiemelkedő fontosságú a belek egészségének megőrzésében.

A prebiotikumok teljes értékű forrásai a pitypang leveles szára, a fokhagyma, a hagyma, a póréhagyma, a spárga, a banán, az árpa és a zab, az alma, búzakorpa és a kakaó. A prebiotikumot tartalmazó élelmiszerek többsége inkább salátákba illik mint shake-be. Egy evőkanál kakaópor hozzáadásával ínycsiklandozóvá tehetjük a smoothie prebiotikumait, és egyúttal a bélben élő hasznos baktériumokat is tápláljuk. Inkább egy csésze meleg kakaóra vágynál? Akkor neked szól a következő recept!

Forrócsoki

Elkészítés: 5 perc

Főzési idő: 5 perc

Tálalás: 1 csésze két adag

Hozzávalók

  • 4 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 2 evőkanál mogyoróvaj por
  • 2 evőkanál félédes csokoládé chips
  • 2 evőkanál víz
  • 2 csésze zabtej vagy egyéb tejpótló

Elkészítés

  1. Keverd össze a cukrot, a kakóport, a PBFit port, a csokoládé chipset és a vizet egy kisméretű lábasban és közepes hőmérsékleten keverd össze őket.
  2. Add hozzá a tejet és melegítsd a kívánt hőmérsékletre. Öntsd két bögrébe és élvezd az ízeket!

Forrás: bodybuilding.com

Fordítás: GymGuru